Köszöntő

Nagyrábé Nagyközség Önkormányzatának képviselőtestülete és minden lakosa nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt településünk honlapján.


TOVÁBB
SÁRRÉT ÍZE FESZTIVÁL 2021 VP6-19.2.1.-11-4-17


Szakmai beszámoló

 

Támogatott neve: Nagyrábé Nagyközség Önkormányzata

A projekt címe: SÁRRÉT ÍZE FESZTIVÁL 2021

Támogatási felhívás neve, kódszáma: VP6-19.2.1.-11-4-17

Projekt azonosítója: 1925141159

A projekt megvalósításának időpontja: 2021. szeptember 25.

A rendezvény helyszíne: 4173 Nagyrábé, Rétszentmiklósi utca 2/a

 

A projekt céljának és eseményeinek bemutatása:

A fesztivál alapját a gasztronómia, a sárréti hagyományok adják a kezdetek óta. Immár 13. alkalommal került megrendezésre, törekedve arra, hogy a rendezvény során valamennyi korosztály megtalálja az érdeklődésének megfelelő programelemet.

A programok szervezésével, valamint közösségek létrehozásával célunk a helyi társadalom kapcsolatrendszerének építése, civil szervezetek és egyéni kezdeményezések fogadása, támogatása és együttműködése. További célunk volt, Nagyrábé és a környék közösségének identitástudata és településlakók településhez való kötődésének erősítése. 

A főzőcsapatok reggel 7 órától érkeztek, hogy elfoglalják a kijelölt főzőhelyeket. A kirakodó vásár résztvevői, a népi kézművesek, népi ételkészítő standok folyamatosan foglalták el a helyüket.

A színpad, a hang és fénytechnika már előző nap felállításra került. 

A rendezvény napindítójaként hagyományőrző csoportok felvonulása történt, ahol lovasok és a környező települések népzenei és néptánc csoportjai énekelve vonultak a Református Templomtól a művelődési házig. 

A rendezvényt Bulcsú László a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés alelnöke, valamint Tiszai Károly Nagyrábé polgármestere nyitotta meg. Vitányi István országgyűlési képviselő a nap folyamán később csatlakozott a rendezvényhez.

Ezen a napon ismét együtt sütöttek, főztek, bográcsoztak a jelen lévők. Míg a főzőcsapatok sátrában készültek a népi ételek, a sárréti ételkülönlegességek, addig a színpadon amatőr művészeti csoportok népzenei és néptánc műsorait láthatta a közönség. Bemutatkoztak helyi csoportok, és több együttes érkezett a közeli településekről is. (Berettyóújfalu, Bakonszeg, Bedő, Szerep, Biharnagybajom, Gáborján, Füzesgyarmat)

 

 

Gyermekprogram volt a Góré Játszóház, a kőfestés, az népi arcfestés, a kézműves foglakozások, emellet sikeres volt a kisállatsimogató is. A nap folyamán több kísérőprogram is színesítette a rendezvényt.

 

A zsűri körbejárta a főző csapatokat, majd értékelte az elkészült ételeket. A főzőversenyre 41 csapat nevezett be, 52 féle étellel.  Amatőr és Profi kategóriában értékelték őket. A főzőverseny zsűrije  több  elismert közéleti személy volt. 

A délután folyamán profi művészek, sztárvendégek álltak a színpadra, akik különböző stílusú zenékkel szórakoztatták a közönséget. Volt a repertoárban operett (Pánczél Klaudia és Kovács Szilárd operett énekesek), mulatós és popzene is neveselőadókkal. Sztárvendég volt: Matyi és a Hegedűs, valamint Csordás Tibi. A napot közös táncmulatsággal zártuk Újvári Péter zenésszel.

A rendezvény zökkenőmentes megvalósulását biztosított a mentőszolgálat jelen lévő kocsija és a profi biztonsági személyzet. A helyszínen 3 esetben kellett a mentőorvosnak azonnal intézkednie, így nagyobb baj nem történt. A helyi polgárőrség irányította a parkolást.

A rendezvényre készült molinó, kötelező tábla, hirdetést adtunk fel az egyik közösségi oldalon. Plakátokat helyeztünk ki, szórólapokat a település minden házába, valamint készítettünk reklámvideót  és rövid hirdetést.